fredag 9. september 2011

Med stil og etikette

En fornøyd husmor setter rad og rekke med mat i sitt vinterforråd. De er fint merket med etiketter - det skulle da bare mangle. Fine detaljer synes jeg godt om.

Kan like godt si fremgangsmåten først som sist:
Fyll en stor gryte full av hakkede epler, ha i litt vann og kok dem møre.
Heng til siling over natten. Kok opp den silte eplesaften, 1 kg sukker til 1 liter saft. Kokes ca 15 min, til det begynner å stivne. Skum av og hell på varme glass.
Jo surere epler, jo stivere gelè.

Jeg smakssetter gelèen med kanel og mynte. En fantastisk kombinasjon!

Glass står til kjøling på min oldemors kjøkkenhåndkle. Samtidig har min farmor vært i tankene under hele prosessen. Det var hun som lærte meg å lage eplegelè. Fine barndomsminner om en nynnende og kjær farmor som pusler på kjøkkenet. Hun koste seg med husarbeid og delte raust av sine herligheter.

Det må være et sterkt ur-instinkt i meg. Jeg elsker å samle. Når ulike frukter og bær er lagret for vinteren kjenner jeg en stor ro.
Det var godt å sitte ned med pc og kaffi. Men nå må jeg ut i snekkerboden igjen. Hva jeg pusler med der, får du se en annen dag.
Ha det riktig godt så lenge!

13 kommentarer:

Myke minutter sa...

Så deilig! Femåringen vår fikk være med og lage eplemos med farmoren sin nylig, med selvplukkede epler fra hagen. Stor stas og et verdifullt barndomsminne! Ha en fabelaktig fredag og herlig helg! :)

Kreoline sa...

Hei Marit, du er jammen flink å få det til, dette så godt ut. Husker godt min mormor saftet og syltet, men jeg har ikke arvet disse egenskapene, uheldigvis. Håper å få se skapet, dette hørtes spennende ut. Fin fredag og koselig helg til deg, her blir det nok en rolig alenehelg, sønnen i London og mannen på jakt, jaja, jeg får nyte roen og kanskje finne frem symaskinen. Klem fra Mona.

IngunnF sa...

Godt at noen tar vare på disse tradisjonene. Blir nok deilig med egenprodusert eplegelè utover vinteren.Flotte bilder! Ha en fin helg!

Tone sa...

Hei Marit! Det så herlig ut, og så enkelt, kanskje jeg må prøve meg på noe med epler jeg også:) Ble inspirert nå! Ønsker deg en deilig høsthelg, her er det fotballturnering som opptar store deler av helgen:) Klem Tone

Hverdagsliv sa...

Så flink du er da! Skulle ønske jeg kunne hatt noen av egenskapene dine :)
Ønsker deg en flott helg!
Annette :)

Njut Av Livets Goda Ting sa...

Hej
Det ser verkligen underbart ut och låter jättegott, detta ska jag minsann prova.
Ha en fin fredag och tack för tipset.
Kram
Jessica

Sandoren og Blåsten sa...

Å så koselig innlegg og nydelige bilder med nostalgiske ting og gele! Ekstra stas med slike ting man kan holde i hevd som man har et forhold til!

Jeg liker også veldig godt å sanke fra naturen og får vondt i hjertet når jeg ser nedfallsfrukten råtner på bakken i hagene omkring.... Er dog ikke så flink som deg på kjøkkenet da.

God helg!

Hilsen Gry K

Silje Kristin sa...

Så koslig å lage slikt :)

Koslige bilder :)

Ønsker deg en fin kveld :)
klem

Linda sa...

Ååå,dette ser herlig ut Marit,
flinke du.:)
God helg!

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Så flink du er!! Flotte bilder og koselig lesing!! Herlig innlegg!!!
God helg til deg!
Stor klem fra Hjørdis - endelig tilbake:-)

MissMette sa...

Hei Marit :)
Så flink du er som tar vare på slike tradisjoner. Tror ikke jeg har smakt eplegele før :) Veldig inspirerende å titte innom deg, masse flotte innlegg... Og nydelige høstbilder lengre nede her, virkelig stemningsfullt og veldig høst :) Ønsker deg en fortsatt fin lørdag og helg. Klem fra Mette

Janne i Fagerlia sa...

Det gir en god følelse bare å lese innlegget ditt. Så smart å tilsette kanel og mynte. Tipper det blir kjempegodt. Her i huset er vi glad i tilslørte bondepiker, så jeg kommer nok til å lage eplemos.

Bondekjerringa sa...

sier takk for oppskriften, og ønsker deg en flott uke :)