mandag 28. september 2009

Bakom synger hverdagen

Takk for varme ord i ei vanskelig tid.

Nå er jeg klar for å ta fatt på hverdagen igjen. Farmor har lært meg så uendelig mye, så jeg har henne med meg hver eneste dag.
Jeg lærte å lage eplegelè av farmor for mange år siden. Jeg stod faktisk med kokende epler i gryta da jeg fikk den vonde meldingen om at ho var blitt alvorlig syk.

Jeg fikk plukke epler hos en mann i bygda. Det var en fryd å komme hjem med kassevis av duftende, røde epler.
Jeg føler at jeg har et skikkelig landkjøkken når rader av sylteglass står på benken og trekasser med epler er klar for gryta. Utstyret jeg bruker er 60 år gammelt. Det fikk farmor da ho gifta seg! Det er hverdagslykke, det!

Jeg bruker hakket mynte oppi gelèen. Det gir en herlig smak. I noen av glassene har jeg også tilsatt kanel. Nå kan vi gå en trygg vinter i møte, lageret av sylt, saft og bær er stort!

Jeg har visst veldig liten fantasi. Først lager jeg mange glass eplegelè. Så baker jeg noen eplekaker og eplemuffins. Og når jeg setter meg med hekletøyet, hva lager jeg da? -Jo, EPLER!

Jeg har ikke mønster - de blir til etterhvert. Jeg hekler klær til eple slik at det ikke blir dunket når det ligger i veska eller ranselen.
Jeg skal også hekle muffins og kaker. Alt dette blir å finne i Skulehuset i november. -Koselige gaver til de små!

13 kommentarer:

Charlotte sa...

Så fine bilder du viser:)

Cleo sa...

Så fint at du er tilbake igjen;) Hvis du går inn på bloggen min ser du to av dukkene jeg kjøpte av deg - er så fornøyd;))

Landstil sa...

Så flink du er til å lage/ sylte! Kan ingenting sånn jeg!

Veldig trist med Farmoren din! Har tenkt på dere!

Mitt hvite hus sa...

Ååå så flink du er... er det noe jeg ikke kan så er det sylting og safting.. Må lære meg en gang... Så må man jo skaffe seg epler...

Ha en fin dag.. Og denne arven / kunnskapen du har fått med deg fra bestemoren din er den mest verdifulle av alle arver... spør du meg... Når denne generasjonen er borte er det ingen som kan lære oss det.. Og du er flink å ta vare på den.:Klem Kerstin

Kreoline sa...

Gurimalla så flink du er,nå har du virkelig lager for vinteren. Greit å komme igang igjen, det gjør dagen litt lettere. Tenker på deg vett du, gleder meg til i morgen, snakkes da, klem fra Mona

Fjordheim sa...

Godt at du er tilbake igjen.
Nydelige eplebilder. Ja det er godt å kunne lagre noe for vinterbruk.
Så lurt med epleetui.
Ønsker deg en god uke :)

Monicas sa...

koselig å ha deg tilbake igjen..håper det går bra med deg...flotte bilder du viser...å æ e sikker på at eplegelen smaker fortreffelig..

Gun Iren sa...

Så koslig at du er tilbake igjen.så spennende med mynte i gele det har jeg ikke prøvd før men blir den like stiv?Her står det også eplekake på menyen idag for her er det skikkelig ruskehøst vær og da er det så viktig å kose seg inne.!!
gun iren

Evelyn sa...

Hei :) her fant jeg en blogg jeg likte.. håpoer de e greit atj eg følger deg og at jeg legg igjen en hilsen..

Ja e å ha hjemmelaga syltetøy/ saft og andre ting av bær og frukt e kjempe kjekt. Ta vare på de du har laært av din farmor og gjemm det inni deg.. brukt de du kan som lærdom..

Og du disse eple holderene om du he hekla blir de te salgs.. i så fall ville jeg gjerne ha kjøpt to stykker av deg ..

Ha en fin mandag:)

Linda sa...

Hei Marit!Tenkte på deg på fredag.
Da dro jeg opp på hytta for å se etter tyttebær,men var forsent ute.
Herlige epler du tryller mye godt ut av.Fine ting fra farmor,bra å kunne ta i bruk slike gamle sylteting.Høres skjønt ut med gele
med mynte i,nam.
Herlige epler du hekler,den var smart Marit.
Gode tanker sendes deg!Klem Linda:)

Tina sa...

Håper det går bra med deg, leit å miste noen en er så glad i! Syns du har vært utrolig flink da med all syltingen. Nam nam nå kan dere kose dere ut over vinteren, kjekke greier! klæm Tina

Two sa...

Dei var så fine desse to siste innlegga dine, først om tapet av di kjære bestemor, så om minner og god lærdom du har fått av henne, eit minne du aldri vil misse! Vart litt nysgjerrig på geleen med mynte og kanel, kunne tenkt meg å prøve det. Men lurer på om du kanskje deler oppskrift med oss andre også??
ps. Eg lærte å hekle av mi bestemor, det er eit minne eg alltid har med meg og brukar ofte!

Christine Louise sa...

Så koselig :)
Likte så godt kassen eplene lå i :)

Klem fra meg