mandag 18. februar 2008

Gode, gamle dager...

"On the road again...", nynner vi og drar igjen på helgetur!

Denne gang til Lyngdal og mine foreldres hytte. De 2 timene går fort. Jeg bakte brød med kjøttfyll som vi spiste i bilen. Og vi låner alltid lydbøker når vi er ute og kjører. Da sitter både barn og voksne stille som mus og hører etter. Kjempegøy!

Jeg har visst bare innebilder fra hytta, ser jeg nå. Bilde over viser symaskinen som faktisk er i bruk! Snellene og saksa er selfølgelig bare pynt... Utenfor vinduet skimter du potetkjelleren. Den er stor og veldig skummel...

Hytta er egentlig et gammelt våningshus fra 1860. Og de har haugevis av skatter inne og ute!

Her er ei bunke almanakker fra 1914 - 1939. Det er artig lesing! For bedre holdbarhet har de sydd på et bokbind av gråpapir!

Her står viktige datoer for når husmenn kan sies opp og tjenestefolks flyttedager. Regler for bråtebrann og lyngsviing. Her er prislister for sending av telegram og brev.

Det er ikke mobildekning i området. Så det er stille og godt her. Eneste telefonen i hytta er denne...

Og du trenger ikke le og si at den er gammel. For den brukte vi nemlig da jeg var liten!!! Og SÅ gammel er jeg ikke! Telefonkatalogen er derimot av eldre årgang, 1956.

Serveringsbrettet har brent inn "Til mor" på baksiden. Og året 1907. Redskapene er også fra svunnen tid. Se den nydelige veggen også. Flott tømmer! Gulvet er maken. Dette er fra "gamlestua"- mitt favorittrom.

På kjøkkenpipa har jeg laga denne stanga til å henge lys og redskaper på. Arbeidslyset består av et gammelt syltetøyglass med blonder rundt. Jeg har hengt det opp med ståltråd.


Jeg har sett mye på progammer som Forandring fryder og ble grepet av ånden...

Ifjor reiste hele familien på hemmeilig hyttetur. Vi laga bursdagsgave til mamma: Nytt kjøkken!

Jeg tegnet, planla og handla inn kjøkken og gasskomfyr. Sammen med mine fingernemme brødre og pappa ble resultatet kjempefint!

Her er ikke vann, vask eller strøm... Her må man leve på gammelmåten. Det kan være koselig det. Men nå i helga var det litt kaldt selv om vi sprengfyrer i to vedovner. Det er et stykke å springe til utedoen også. Der er det nesten 2 meter fritt fall og jeg kan love det trekker... Brrr...

Men alt i alt er det veldig sjarmerende. Hente vann i brønnen, vaske opp i baljen, vaske seg i fat og gå kroknakket gjennom lave dører. Og best av alt; mange levende lys og fullstendig ro...!

16 kommentarer:

Hilsen Bodil F.T. sa...

Herlig nistemat!! Og hytteinteriøret er jo også en slags mat - sjeleføde. Harmoniske farger og koselige ting. Ha ei fin uke :)

Synnøve. sa...

Vilken smaskig matsäck.Har du reseptet kanske.
Får en längtansfull blick i ögat när jag ser hur det ser ut och alla gamla saker.Utedoen var ett kapitel för sig.
Vi hade en liknande hytte når vi var små.
Minnena kryper in under huden igen.
Tack för att du gav mig det ögonbliket.
Kram Synne :D

Anita sa...

Det ser ut som et fantastiks sted!! Så mange skatter!!!! Hytten vår er også uten strøm og vann og dete rhelt skjønt! +at vi må gå et lite stykke så det er helt stille der! Også så mørkt som det blir!! Når det ikke er stjerne klart er det s¨mørkt om natten at man ikke vet om man har øynene oppe eller igjen!! Det er mørkt det, og stjerne himmelen er helt fantastisk!! Vi reiser på hytta til onsdag, og skal være der til søndag! Det blir skiturer og peiskos i fleng! Skal male litt og få opp noen hyller i noen skap, men det er bare kos! Hekletøyet skal også gjøres ferdig! Det ble masse prat, men ha en strålende uke!
Klemmer fra ANita

h.espe sa...

Heisann....
Så hyggelig dere har det på hytta! Så deilig primitivt - jeg elsker den roen en har når man oppsøker slike steder. Gleder meg til påske jeg - da skal jeg hjem til familiehytta og det blir såååååå deilig!!

OG nammi, nam.... brødet med kjøttfyll så bare himmelsk godt ut!!!

Ønsker deg en flott uke!

Klem

Syersken sa...

Så deilig å ha en slik plass å trekke seg tilbake på,veldig nostalgisk og full av skjarm.

Randi sa...

Så god den maten ser ut!1 du må da legge ut oppskrift på sånne lekkerbisker.!
Den hytta ser ut som en plass der du ramler godt tilbake til tid...ala Farmen....syns sånne plasser er så sjarmerende og har mye sjel og historie i seg.

Klem Randi

Merete sa...

For ei fantastisk hytte foreldra dine har!!! sååå mange gamle skattar..nydelege sneller med blonder på og mange gamle redskap :o) telefonen er jo bare sjarmerande då! Kjente liksom følelsen når du skreiv om utedoen..he,he..og frykten for den store, mørke potetkjellaren ;o) Ønsker deg ein fin mandag!

Emmeline sa...

Nå ble jeg bare KNALL inspirert:) Tror jeg må hente frem Ikea kjøkken planleggeren igjen:)

SÅ fint dere har det på mammas hytte og så koselig det er der... Lyngdal er ikke så veldig langt fra min hytte:) Vi er mye i Lyngdal om sommeren; handler på Rema 1000 besøker den overprisede Freetex en med dårlig utvalg
(hehe) og i sommer oppdaget jeg jo Mosters Hus...
Nå har jeg vært fast kunde hos Troll i Eske i lange perioder, men vips fikk den butikken STOR konkuranse fra Moster... Var du innom der forresten???

Her er det vinterferie, resten av familien har ferie mens jeg drar på jobb. Både deilig og litt kjedelig. Satser på sørlandstur til påsken istedet:) Ha en fin kveld Marit!

Lovise sa...

Å for en spennende hyttetur du har tatt oss med på. Nydelige bilder av et vakkert sted. Det kjøkkenet var jo bare lekkert altså.
Tuuuusen takk for titten.

borghild sa...

Så deilig de brødene du hadde bakt så ut.. Hvorfor har ikke jeg tenkt på det? Kjempesmart turmat!
Mine svigerforeldre har også hytte i Lyngdal, så vi er også der av og til, så vittig!! Vi samles fast med min svigermors søsken + familier to ganger i året, første helg i august til grilling, og langfredag til koking av påskeegg. Det er utrolig koselig, og vi er da gjerne langt over 50 stk som samles.
Flott kjøkken dere hadde satt opp også, tenker hun ble glad!
Klem B:-)

Mummimamma sa...

Høres ut som dere har kost dere.
Var nydelig på "hytta" da, skikkelig stemningsfullt.
Og den nistematen så fristende ut.
Vi er også ivrige brukere av lydbok, en sikker vinner på langturer.
Ha en fortsatt fin mandagskveld!

♥ H@rmoni ♥ sa...

Så mange flotte gamle ting. Må være koselig å ha en slik hytte og reise til i ny og ne. De småbrødene med kjøttfull så kjempegod ut. :O)

Miss.T sa...

Flotte bilder du viser..jammen mange gamle flotte skatter der : )

Sigurd Olav Silset sa...

Så utrolig sjarmerende hytt! Masse skatter der ja:) Snillt gjort av dere å overraske mor med nytt kjøkken, det satt ho nok pris på! Fint blei det også!!

borghild sa...

Halloen!
Nei, mine svigers har ikke initialene T og K, og det har ikke noen av søskenene til min svigermor med ektefelle heller (de var opprinnelig 10 søsken). Så jeg vet ikke om det er flere som har denne tradisjonen, eller om det kanskje er noen andre i familien. Min mann har jo f.eks. en haug med søskenbarn, og disse er stort sett eldre enn han/oss siden min mann er skikkelig attpåklatt...
Anyway, jeg har ikke vært på Mosters Hus, men har allerede bestemt at vi må ta turen innom neste gang vi er i Lyngdal:-)
Ha en fin kveld!
Klem B:-)

Mia sa...

Herlige bilder fra hytta, der må det virkelig være godt å være... og det beste av alt; ingen mobiltelefoner... (har jeg telefonskrekk, eller...?) Og kjøkkenet, det så virkelig koselig ut, selv uten vann og strøm.