fredag 10. juli 2009

Roser og atter roser

Hvis du skulle være i tvil, kan jeg røpe at jeg er hekta på rosa og lilla. Det er en fryd å omgi seg med slike farger. -Og gleden blir større om en deler den. Jeg venter besøk og har begynt å dekke bordet.
Jeg pleier aldri å ha lilla til advent. Men nå i sommer, derimot... Det ble da også kommentert da jeg fikk besøk. -Lilla lys..?!? Er det noen som bruker det?!? -Oh yeah...

Ute i hagen blomstrer mange av rosene nå. Dette er en Prestegårdsrose. De fleste rose-sortene jeg har er gammeldagse, duftende sorter.

Denne dufter også helt herlig. Den bærer navnet Hansa. Røff og robust.

Rosene viser også igjen innedørs. Rosekoppene er i daglig bruk. Da er det koselig at de henger fremme. Jeg er i bunn og grunn en samler. Bærplukkere samler jeg også på. -Og bær! Har til nå i sommer laget jordbærsylt, ripsgelè og hylleblomstsaft. Te av kjerringrokk er også tørket og lagt på boks. En må ha et visst forråd til vinterbruk!

Husbonden satt en kveld og så seg rundt i kjøkkenet; -Vi har nesten bare gamle ting? Har vi ikke?
Komplette servis er byttet ut med en fant av hver. Standarden går nedover - sjarmen oppover!
Hvite roser dekker rosebuen i hagen. De heter Lykkefunn og vokser utrolig raskt. Tommelise er rosa og krypende. De vokser oppe på platået og trives i varmen fra fjellet.

Gjødelvann lager jeg av brennenesle og kjerringrokk. Jeg heller en kopp gjødsel oppi vannkanna og dusjer plantene med dette. Så fyller jeg opp gjødelbøtta igjen. Den er dryg og kjempesunn. Vitaminer trenger både vi og plantene.
Rosa Rugosa heter denne. Kommer ikke på typenavnet akkurat nå. Den er stripete og har sterk duft. Er den ikke et flott syn?!

Lavendel må en ha i hagen - masse lavendel! Bak den står den stripete rosa. I bakgrunnen ser du steintrappa opp til platået. Gjett om jeg og husbonden har båret mange tonn stein.

Til slutt gir jeg deg en bukett Luis Oldier. De står i min favorittvase av fattigmannssølv.

Mens du lukter på roser, tar jeg meg en ferie. Men vi ses nok snart igjen. Nyt sommeren og plukk deg en bukett blomster du også!

Sommerklem fra Marit

13 kommentarer:

Kreoline sa...

Hei Marit, nydelige bilder og nydelige farger, må også omgi meg med farger. Skal si du er flink å sylte, dette har jeg aldri prøvd, blir nok aldri heller. Har "hauger og lass" med rips og solbær, det plukker naboen og bruker, så får jeg litt jeg også. Så nydelig det blomstrer i hagen din, når jeg kommer tilbake fra ferie skal det kjøpes inn litt og plantes, så får jeg håpe det blomstrer her også til neste år. Koselig på hyllen med gamle bærplukkere og kopper. Det er sånn her også, det nye settes vekk og det gamle tas frem, mye koseligere. Håper det går fremover med armen din. Nå må du ha en fin og god ferie, kose deg masse enten du er på hytten eller andre plasser. Klem fra Mona.

Fjordheim sa...

Takk for nydelige roser.
Flotte bilder fra deg.
Jammen huar du mange fine roser i hagen din.
Her i huset er det heller ikke mye nytt nei. Hvorfor kjøpe nytt når det gamle har både mer sjarm og er billigere ?
Ønsker deg en flott sommer :)

LIVS LYST sa...

Å,, jeg blir alltid imponert når folk sylter og lager saft av egne plukket bær. Så flink du er!

Kanksje jeg en gang kommer til å bli så flink...???? Det hadde vært utrolig koselig! Det er noe godt og gammeldags over det.

Ha en fin dag med de vakre rosene dine!

Hilsen Liv

Anita sa...

Sååå nydelig hos deg! Masse fine roser, har maaange nå jeg også :0) Må nok lage ett rose innlegg en av dagene! Pissregn idag også.... Skal i bryllupsmiddag idag, vi så jeg må til byen å finne en kjole. Også har jeg ett annet prosjekt på gang, som skal males idag. Blir bare såå fint. Ha en flott ferie! Klemmer fra Anita

Ellemeller sa...

Vakre bilete!
Dei rosekoppane får fram barndomsminner:)

Anita

Kristine sa...

Kjempe koselig innlegg m masser av vakre roser! Jeg misunner deg dine grønne fingre - noe jeg ikke er født med..
Ha en deilig, avslappende ferie :)
Klem Kristine

Unknown sa...

Så koselig hage du har! Også så mange herlige roser! Drømmer om en lignende hage selv, men jeg leier bare.. Og selv om vi har STOR hage er det ikke så stas å ordne andres.. så nå har jeg en "pottehage" og det duger så lenge :)
Ha en fin dag!
Klem*

Mira sa...

Rosa rugosaen din,er en rosa gallica `mundi.Hansa rosa di er en Rosa rugosa`Hansa`.Dette var ikke ment som en sur kommentar altså , Liker bloggen din eg ! Synst du er kjempeflink.Håper det går bedre med armen din . Sommerklem fra Mira.

-Kamilla- sa...

Nydelig roser du har! Jeg har selv plantet 2 kystkvitroser og gler meg enormt til de blir store. Jeg elsker hvite duftende roser!

Ha en fin ferie! Vi har enda en uke til ferie, det skal bli herlig å kunne sette seg i bilen og ha heeeelt fritt i 3 uker!

*Sommer klem* -Kamilla-

Jannickes Hjemmekos sa...

Hei, Marit
Nydelig hage, virkelig vakker. Vi skal også lage en steintrapp, men det er litt høyt i det blå ennå. Har en rosebusk som sto her da vi overtok huset. Jeg klippet den kraftig ned og nå har den våknet til nytt liv. Er spent på hvilke roser den vil komme med. Fine bilder av koppene - mannen min arvet kaffesett til 12 av den midterste typen.
Ønsker deg en fortsatt god sommer. Klem fra Jannicke

Synnøve. sa...

Nyt ferien nå du. Håper armen gror bra.
Ha det gott nå så snakkes vi etter ferien.
Klems Synne.

siddisisalou sa...

Du er jammen flittig og flink - det ligger en liten AWARD til deg på bloggen min. Gleder med til å fortsatt følge deg på bloggen din..... ;-)

lavendel mio sa...

For en flott samling roser og rosekopper du har. To av de koppene har jeg...har dilla på rosekopper jeg og:)
Ingenting er som hjemmelaget saft og sylte:)
Ønsker deg en nydelig sommer:)